Recente analyse van spoedritten in Baarn heeft onthuld dat 1 op de 10 ambulances er langer dan een kwartier over doet om ter plaatse te komen. De gemiddelde wachttijd voor een spoedgeval in Baarn is vastgesteld op 10 minuten en 33 seconden, volgens gegevens vrijgegeven door het Ministerie van Volksgezondheid.
Bij A1-meldingen, waar iemands leven in gevaar is, moet volgens de landelijke norm 95 procent van alle ambulances binnen vijftien minuten arriveren. In 2023 waren er 826 spoedritten naar Baarn, maar niet alle ambulances bereikten de patiënt binnen het kwartier.
Verder blijkt uit de analyse dat de gemiddelde wachttijd in 2023 is afgenomen ten opzichte van 2019, terwijl in vergelijkbare gemeenten de wachttijd juist toenam. Het aantal ambulances dat langer dan een kwartier arriveert, is ook gedaald van 1 op de 6 in 2019 naar 1 op de 10 in 2023.
Op postcodegebiedniveau zijn er aanzienlijke verschillen in wachttijden. In postcodegebied 3744 is de gemiddelde ambulancetijd 10 minuten en 6 seconden, terwijl in postcodegebied 3749 dit oploopt tot 12 minuten en 55 seconden, waar 1 op de 3 spoedritten te laat aankomt.
Naast ambulances is ook de punctualiteit van politieaankomsten onderzocht. Recentelijk bleek dat de politie in Baarn steeds beter presteert in spoedgevallen, met 91 procent binnen het kwartier in 2023. De politie vertoont daarbij een hogere punctualiteit dan vergelijkbare gemeenten.
Zowel zorgminister Agema als BBB-Kamerlid Rikkers hebben opgeroepen tot structurele oplossingen zoals extra ambulanceposten om de wachttijden verder te verminderen. Branchevereniging AZN benadrukt echter dat de snelheid van aankomst niet de enige factor is voor adequate zorg in spoedgevallen.
De analyse benadrukt de noodzaak om de respons- en aankomsttijden van de hulpdiensten in Baarn nauwlettend te blijven volgen en te streven naar verdere verbeteringen voor de gemeenschap.