In Baarn, een gemeente doordrenkt van geschiedenis, blijft de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levendig. Ter gelegenheid van de tachtigste viering van de bevrijding van Nederland, richt de aandacht zich op de 334 inwoners die in 1940 ten minste vijf jaar oud waren bij het uitbreken van de oorlog. Deze bewoners dragen mogelijk nog persoonlijke herinneringen aan deze turbulente periode met zich mee.
Onder de 1839 inwoners van Baarn die voor 1945 geboren zijn, schuilen verhalen van moed, verdriet, en veerkracht. Voor velen uit deze generatie is de oorlog niet slechts een geschiedenisperiode maar een deel van hun persoonlijke levensverhaal dat diepgaande sporen heeft nagelaten.
De herinneringen van deze ooggetuigen herinneren ons eraan dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is en dat vrede een kostbaar goed is waarvoor gestreden moet worden.
De gemeenschap in Baarn eert deze 334 inwoners die een tastbare verbinding vormen met een verleden dat niet vergeten mag worden. Hun verhalen dienen als een levend monument dat de waarde van vrijheid benadrukt.