Het aantal familiebedrijven in Baarn is in twee jaar tijd licht gedaald, van 575 in 2021 naar 560, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek die deze site heeft geanalyseerd. Daarmee daalt het aantal familiebedrijven hier ongeveer even hard als het aantal niet-familiebedrijven.
Familiebedrijven zijn alle bedrijven die (volledig) eigendom zijn van een familie, of waar een familie de volledige zeggenschap over heeft. In Baarn valt de meerderheid van alle familiebedrijven in die laatste categorie: 370 keer is een familie niet de enige eigenaar van het bedrijf, maar wel de partij die de lakens uitdeelt. In 130 gevallen is de familie de enige eigenaar van het bedrijf, en in 60 gevallen heeft de familie een controlerend belang.
Als je naar alle bedrijven kijkt, dus ook de zzp'ers, is één op de zeven ondernemingen in Baarn een familieaangelegenheid. Ter vergelijking: in heel Nederland is één op de zes ondernemingen een familiezaak.
Kijk je naar de kaart, dan zie je dat er buiten de Randstad verhoudingsgewijs meer bedrijven eigendom zijn van een familie, of door een familie worden bestierd. Dat komt niet alleen door het grotere aantal landbouwbedrijven, zegt familiebedrijvenonderzoeker Judith van Helvert van hogeschool Windesheim. In de landbouw zijn familieondernemingen weliswaar oververtegenwoordigd, maar je ziet in die regio over de hele linie meer familieondernemingen. Er zijn buiten de Randstad bijvoorbeeld minder multinationals.
In totaal telt Nederland ruim 300.000 familiezaken, van de allergrootste — bierbrouwer Heineken — tot zogeheten microbedrijfjes van soms maar twee werkzame personen. Samen zijn die goed voor bijna een derde van alle banen in Nederland, namelijk zo'n 3 miljoen. Bijna een vijfde van al die familiebedrijven bestaat al meer dan dertig jaar.