Onderzoek toont toename in Leegstand van Woningen en Spookbewoning in Nederlandse Gemeenten

25 mrt , 4:31 Nieuws
pexels pattjjee 13787870

Onderzoek wijst op toenemende leegstand van woningen en spookbewoning in Nederland

Uit recent onderzoek is gebleken dat het aantal langdurig leegstaande woningen in Nederlandse gemeenten, waaronder Baarn, aanzienlijk is toegenomen. Begin vorig jaar telde Baarn alleen al 85 van dergelijke woningen, terwijl in 2022 dit aantal op 65 lag, volgens cijfers van het CBS in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Vergelijking met soortgelijke gemeenten

Vergeleken met vijftien gemeenten die qua fysieke omgeving het meest op Baarn lijken, onderscheidt Baarn zich door een hoger aantal leegstaande woningen. Dit wekt zorgen, aangezien langdurige leegstand panden kwetsbaar maakt voor criminele activiteiten, zoals de exploitatie van wietkwekerijen, drugslaboratoria en witwaspraktijken.

Leegstandsheffing en overheidsreacties

De introductie van een 'leegstandsheffing' is al lang een punt van discussie, maar recente oproepen in de Tweede Kamer om deze maatregel in te voeren, hebben nog geen gehoor gevonden bij woonminister Keijzer. Dit roept vragen op over de aanpak van leegstandproblemen in Nederland.

Spookbewoning en gerelateerde problemen

In Baarn is het aantal spookbewoning enigszins beperkt, met 40 gevallen van woningen waar wel stroom wordt verbruikt, maar die officieel leegstaan. Deze kwestie wijst op mogelijk verborgen activiteiten en vraagt om gerichte maatregelen.

Verantwoording en vergelijkbaarheid

De Nederlandse Vereniging van Gemeenten heeft vijftien gemeenten geïdentificeerd die het meest op Baarn lijken, en op basis van CBS-gegevens is gebleken dat Baarn aanzienlijke leegstandproblemen kent in vergelijking met deze gemeenten.

Deze bevindingen benadrukken de noodzaak voor gerichte actie van de overheid en gemeenten om de leegstand van woningen en de daaraan gerelateerde problemen, zoals spookbewoning, effectief aan te pakken en de veiligheid van de samenleving te waarborgen.